سایت وبلاگینا ، گفتگوی دوستانه ای را با محمد رضا سیاپوری، مدیر سایت پیسیدانلود انجام داده است که فایل صوتی و متن مصاحبه را می توانید در ادامه ی مطلب بخوانید و بشنوید .
اینبار تصمیم گرفتیم تا بر خلاف دفعات گذشته، علاوه بر انتشار صوتی مصاحبه، همزمان متن آنرا نیز منتشر کنیم تا شما بنا به علاقه خود بتوانید به هر یک از آنها دسترسی داشته باشید. متن مصاحبه را میتوانید در ادامه بخوانید و یا پادکست آنرا (با حجم کم، کیفیت خوب و معمولی) گوش کنید.طبق معمول از شما میخواهم که خودتان را برای کاربران معرفی کنید
سلام عرض میکنم خدمت کاربران فارسی زبان من محمدرضا سیاپوری، مدیر سایت پیسیدانلود، ۲۷ ساله و متولد اصفهان هستم.
از کجا با وب آشنا شدید؟
از سال ۸۲ که بالاخره موفق شدم برای کامپیوترم یک مودم بخرم با دنیای رایانه از سال ۸۰ آشنا شدم. آن زمان پدرم برای تشویق من یک رایانه شخصی خریدند. در ابتدا چون کسی نبود که مرا راهنمایی کند چه نوع رایانهای بخرم در نتیجه کسی هم به من نگفت که باید برای متصل شدن به اینترنت حتما مودم هم بخرم و تقریبا دو سال طول کشید تا من یک مودم تهیه کنم و وارد دنیا اینترنت شوم!
خُب، یعنی دقیقا سال ۸۲
بله، قبل از آشنایی با رایانه طبق علاقه شخصی، به جمع آوری مجموعههای مختلف مثل مجموعه تمبر، سکه و کبریت مشغول بودم.
هنوز هم این مجموعهها را نگهداری میکنید؟
بله، وقتی که وارد دنیای رایانه شدم سعی کردم به جمع آوری نرم افزار و بازیهای رایانهای بپردازم. اگرچه نسبت به بقیه هم سن و سالهای خودم خیلی دیر با کامپیوتر آشنا شدم ولی توانستم در یک بازه زمانی کوتاه خودم را به آنها برسانم.
پیسیدانلود را از کجا و با چه سرمایهای شروع کردید؟
همانطور که گفتم چون که به جمع آوری نرم افزار علاقه پیدا کرده بودم ابتدا دوست داشتم پایگاهی داشته باشم تا بتوانم نرم افزارهایی که جمع آوری کردم و به آنها علاقه خاصی دارم، با بقیه به اشتراک بگذارم و در حقیقت این کار برای من جنبه سرگرمی داشت. ابتدا کارم از سرویس پرشین بلاگ شروع کردم و در آنجا یک بلاگ ساختم.
به اسم؟
اسم وبلاگ الان دقیقا خاطرم نیست. مدتی به این کار مشغول بودم. آن زمان هیچ آشنایی با طراحی سایت و کد نویسی و برنامه نویسی تحت وب نداشتم خیلی برایم سخت بود. با راهنمایی آقای پدرام پورحسین که طراح قالبی بودند که من در پرشین بلاگ از آن استفاده میکردم، مقداری با طراحی قالب آشنا شدم، باز هم با راهنمایی ایشان با سیستم مووبل تایپ آشنا شدم که توانستم آنرا روی هاست شخصیام نصب کنم. در ابتدای کار، کاربران مووبل تایپ برای پرسیدن سوالات خود، در فروم پرشین تولز وارد میشدند، بعد فروم مووبل تایپ راه اندازی شد، بحث تخصصیتر شد و من هم یکی از کاربران فعال آن شدم.
از چه سالی؟
سال ۸۲ بود.
پی سی دانلود دقیقا از چه سالی راه اندازی شد؟
سال ۸۴
در حقیقت تنها این کار را شروع کردید؟
بله
تا کی؟
تقریبا یک ماه اول به صورت انفرادی کار کردم
یعنی بعد از یک ماه احساس کردید به یک کمک نیاز دارید؟
بله. چون احساس کردم نمیتوانم در همه زمینهها وارد شوم به همین دلیل در گام نخست با همکاری یکی از بهترین دوستانم بخش موبایل را راه اندازی کردیم. البته من در این زمینه تخصص نداشتم و در آن زمان کاربران علاقه زیادی به نرم افزارهای و بازیهای موبایل داشتند. ما این نیاز را در میان کاربران به عینه دیدیم بنابراین بخش موبایل را اضافه کردیم.
پس در واقع یک ماه بعد از راه اندازی سایت، بخش موبایل و کار گروهی را شروع کردید؟
بله
در این مدت رشد میزان کاربران تا چه حدی بود؟
در سه ماه اول، پیشبینیای که برای فضای هاست و ترافیک ماهیانه کرده بودیم تقریبا به اتمام رسید. یعنی ناچار شدیم فضای هاست و ترافیک ماهیانه را اراتقا بدهیم تا بتوانیم جوابگوی کاربران باشیم.
این خیلی خوب است. دامین را چگونه انتخاب کردید؟ از روی پی سی ورلد؟ یا...؟
در جامعه ایرانی و در وب ایران که از جامعه ایرانی نشأت گرفته، هر از چندگاه یک سری اسم مد میشود یا به عبارتی وارد بورس میشود و در آن برهه از زمان که قصد راه انداری پی سی دانلود را داشتم، p30 مد شده بود و سایت پی سی ورلد هم اولین سایتی بود که از این واژه استفاده کرد. ما انتظار نداشتیم پی سی دانلود به این سطح برسد، چون این کار صرفا جنبه سرگرمی و تفریحی بود تا بتوانیم نرم افزارها و مطالب مورد علاقه خودمان را به بقیه کاربران هم معرفی کنیم و آنها را در تجارب مفید خودمان سهیم کنیم.
با توجه سوالات کاربران، در حال حاضر مدیریت پی سی دانلود به عهده کیست؟ قبل از آن باید توضیح بدهم که دو سال پیش طی مصاحبههای متعدد، خبرهایی اعلام کردید و بر سر مشکلاتی که برای شما پیش آمده بود، تعدای از وبلاگنویسان دچار مشکل شدند ولی بعد از مدتی دیگر هیچ خبری از شما نشد و به نظر من این حق کاربران پی سی دانلود بود که نتیجه کار را به آنها اطلاع میدادید.
در ارتباط با سایت اختلافاتی به وجود آمده بود که این مشکلات در نهایت با واسطه شدن یکی از فعالان آیتی برطرف شد و ما به روال سابق برگشتیم.
چرا این خبر را علام نکردید؟
چون مشکل برطرف شد و همه چیز به روال عادی برگشت.
این خبر را اعلام میکردید! و میگفتید مشکل برطرف شد و سایت دست خود ما است
فکر میکنم در این زمینه اطلاع رسانی شد.
بیش از ۵۰ ایمیل و کامنت به دست ما رسید که در این زمینه اطلاعات میخواستند. اینها فقط مواردی بودند که به دست ما رسیده بود. صرف نظر از فرومها و سایت دیگر که مطمئنا آنجا هم این سوال مطرح شده
........
پس در حال حاضر سایت در اختیار شما است؟ مشکلی هم نیست؟ همه چیز آرام و مساعد است؟
بله
یکی از دلایلی که وبلاگ نویسها، لوگوی پی سی دانلود را در وبلاگهای خود قرار میدهند این است که شما از آنها به صورت لینکی در بخش لینکدونی خود حمایت میکنید. از طرف دیگر خیلی از کاربرانی که به سایت شما مراجعه میکنند صرفا به خاطر لینکدونی و محتویاتی که در این بخش وجود دارد وارد سایت میشوند. معیار شما برای درج لینک در لینکدونی به چه صورت است و چطور این لینکها را انتخاب میکنید؟
به دلیل بازدید قابل توجهی که سایت پیسیدانلود داراست ما سعی کردیم این بازدید را به سمت وبلاگهایی که در زمینه آیتی، مخصوصا، رایانه و موضوعات جذاب برای کاربران پیسیدانلود هدایت کنیم تا از این رهگذر بازدید وبلاگهایی که به واقع واجد محتویات مفید هستند و در بین کاربران ناشناخته باقی ماندهاند افزایش پیدا کند و این وبلاگها بتوانند از این طریق بازدیدکنددگان ثابتی پیدا کنند.
در این قسمت تبلیغ نمیکنید؟
چرا بعضا افرادی بودهاند که تمایل داشتند لینک تبلیغاتیشان در بخش لینکهای روزانه قرار بگیرد که ما این نمونه لینکها را نیز روی سایت قرار میدهیم. البته هر نوع تبلیغی را قبول نمیکنیم. تبلیغاتی را روی سایت قرار میدهیم که تا اندازهای با فعالیت ما مرتبط باشد.
در حال حاضر روزانه چه مدت زمان صرف سایت میکنید؟ و چند نفر به طور ثابت روی سایت فعالیت میکنند؟ اصلا کارمند ثابت دارید؟
بله ما ۸ نفر کارمند ثابت داریم و ۴ نفر هم به صورت پاره وقت روی سایت فعالیت میکنند.
یعنی در کل ۱۲ نفر؟
بله
فرض کنیم ایران توافقنامه کپی رایت را قبول کرد. رویکرد شما چه تغییری خواهد کرد؟
اینجاست که بخش معرفی نرم افزارهای رایگان فعالتر میشود و ما سعی میکنیم، یعنی مجبور میشویم فعالیت آن بخش را افزایش دهیم به علاوه با توجه به بازدید سایت و سابقهای که در زمینه معرفی نرم افزار داشتیم میتوانیم فروش و لایسنس بعضی از نرم افزارها را به عهده بگیریم و مثل سایتهای دانلود خارجی که نسخههای آزمایشی نرم افزارها را روی سایت خود قرار میدهند و کاربران به سمت بازدید از سایت و استفاده از آن نرم افزارها جلب میکنند، ما هم این کار را انجام دهیم.
یعنی باید حتما برای انجام این کار اجبار وجود داشته باشد؟
خیلی از شرکتهای خارجی تولید نرم افزار در ایران نمایندگی ندارند تا بتوانند این کار را در کشور انجام دهند. هستند شرکتهایی که لایسنس نرم افزارهای خارجی را به صورت قانونی به فروش میرسانند ولی هر یک از این شرکتها صرفا عامل پخش هستند و نمیتوانند به ما سرویسی ارائه کنند که بتوان آن را در اختیار کاربران قرار داد.
مدتی پیش قالب سایت را تغییر دادید. این کار پس از چند سال انجام شد؟
بعد از شش سال
بعد از ۶ سال بالاخره قالب سایت را تغیر دادید و از آن قالب سه ستونه دل کندید و حالا به سراغ یک قالب جدیدتر یا مدرنتر آمدید. فکر میکنید قالب جدید مناسب محتوایی که در حال حاضر تولید میکنید هست؟
قرار بود تغییر قالب سایت ما در چند فاز صورت بگیرد که در حال حاضر در فاز اول آن هستیم. فعلا در حال بررسی و سنجش بازخورد کاربران نسبت به تغییرات انجام شده هستیم که در نهایت طی این فازها بتوانیم قالب سایت را طوری تنظیم کنیم که کاربران به سهولت بتوانند از آن استفاده کنند و محتوا و مطلب مورد نیاز خودشان را به آسانی پیدا کنند. بازخورد کاربران میتواند این ساختار را تغییر دهد.
بازخورد کاربران چگونه بوده است؟
کاربران فعال در زمینه اینترنت از طرح جدید استقبال کردند.
منظورتان از کاربران فعال چه کسانی هستند؟
افرادی که ...
شما توئیت من را هم روی سایت خود قرار داده بودید!
توئیت شما چه بود؟
اینکه هم طراح و هم مدیر سایت در زمینه طراحی اشتباه کردهاند
بله. من نگفتم همه کاربران فعال ...
اگر من را به عنوان یک کاربر فعال قبول داشته باشید!
نه از شما به عنوان منتقدین فعال یاد کرده بودیم که نسبت به تغییر قالب سایت جهتگیری کرده بودید و آن را برای سایت دانلود مناسب ندانستید ولی اکثر افرادی که در سایتهای دانلود زیاد جستجو میکنند و به دنبال دانلود محتویات گوناگون هستند از قالب جدید به دلیل اینکه کاربردی و قابل دسترستر هست استقبال کردند. ممکن است این قالب برای کاربران مبتدی و کاربری که قالبهای ذهنی ثابتی داشته باشد و به قالب قبل عادت کرده است الان استفاده از سایت مقداری سخت است. کاربران ایرانی به سایتهای که به شکل وبلاگ هستند علاقه بیشتری دارند و بهتر در آن سایتها حرکت میکنند به همین دلیل ما سعی کردیم، ضمن اینکه سایت دانلود هستیم و این نوع سایتها باید دارای طرح خاصی باشند، رفتار و علاقمندی کاربر ایرانی را نیز مد نظر داشته باشیم.
پس اگر من یک سایت سینمایی داشته باشم و ببینم که کاربر، محتوای قالب را در یک وبلاگ ببینید بیشتر استقبال میکند باید آن را به صورت وبلاگ طراحی کنم؟
بله. لااقل کاربر ایرانی راحتتر با قالبی که شبیه وبلاگ است ارتباط برقرار میکند. میتوانید این موضوع را به نظر سنجی بگذارید که آیا کاربر ایرانی راحتتر است تا محتوای مورد نظر خود را در سایت سافت پدیا جستجو کند یا...
ما کپی طرح سایت سافت پدیا را در ایران داریم و فکر میکنم بازدید بسیار بالایی هم دارد
از دید همه کاربران اینطور نیست.
منظورم این بود بازدیدکننده خودش را دارد و حتی بازدیدش بیشتر از سایت شما است. این کاربران هم همان کاربرانی هستند که به سایت شما میآیند. پس چطور این مورد امکانپذیر شده است؟
شاید به دلیل محتوای سایت است.
پس محتوا تاثیرگذار است؟
بله
پس یعنی اگر شما سایت خود را شبیه یک سایت دانلود واقعی کنید، با توجه به نمونههای خارجی و محتوای سایت را قویتر کنید همین کاربران به سراغ سایت شما هم میآیند؟
بله
الان حرف خودتان را نقض کردید!
نه، الان شما دو سایت را با هم مقایسه میکنید که از لحاظ محتوا با هم متفاوت هستند.
موضوع هر دو سایت یکی است؛ دانلود
بله از نظر مضمون و موضع یکی هستند، ولی اگر ما از لحاظ محتوا و تعداد مطالبی که روی سایت وجود دارد و تنوع مطالب این دو سایت را در یک سطح قرار دهیم ولی قالب هر دو متفاوت باشد، به نظر من قالب سایت ما برای کابر جذابتر است چون به محض ورود به سایت، بهتر با آن ارتباط برقرار میکند چون تصاویر نرم افزارها برای او جذابتر خواهد بود بنابراین به سمت آن نرم افزار کشیده میشود تا اینکه صرفا لینکی وجود داشته باشد که کاربر مجبور باشد تک تک لینکها را بخواند تا بفهمد کدام یک جذاب و کاربردی است و روی آن کلیک کند.
یک سوال؟ به فرهنگ سازی اعتقاد دارید؟!
بله
بسیار خُب! آیا در محیط وب ایران میتوان مدیریت یک سایت را به عنوان شغل اصلی انتخاب کرد؟
بله، اما نه به عنوان یک شغل پایدار و ثابت
یعنی معتقدید که اطمینان شغلی در آن وجود ندارد؟
نه
از نظر درآمد میتوان روی آن حساب کرد؟ الآن پی سی دانلود کار و شغل اصلی شما است؟
بله ولی در کنار آن سعی میکنم کارهای جانبی دیگری نیز انجام دهم.
درآمدتان خوب است؟ خیلی از کاربران این سوال را پرسیدهاند که درآمد شما چقدر است؟
نه درآمد خوبی ندارد
به همین دلیل است که آن را به عنوان کار اصلی خود انتخاب کردهاید؟!
ممکن است خود یک شغل درآمد خوبی نداشته باشد اما فعالیتهای جانبی که در کنار آن میتوان انجام دادن درآمد زا هستند.
قبول دارید که در حال حاضر بعضی سایتهای دانلود از شما جلوتر هستند؟ آیا برای این موضوع راه حلی اندیشیدهاید؟
به دلیل بعضی از مسائل ما موفق نشدیم سایت را به خوبی ارتقا دهیم و از نظر محتوا از بعضی از سایتها عقب افتادیم که البته با برنامهریزیهایی که انجام دادیم امیدواریم به جایگاه اصلی خود بازگردیم.
منظور شما این است که بر سر قضیه دو سال قبل آسیب دیدید؟
تا حدودی
خیلی از سایتهای دانلود ایرانی اصطلاحا سایتهای زردی هستند، این موضوع را قبول دارید؟
بله و ما به دنبال این بوده و هستیم که جزو این گونه سایتها قرار نگیریم.
برای رسیدن به این هدف چه کاری انجام دادید؟
این باز هم به سلیقه شخصی خودم بر میگردد که دوست نداشتم سایتی که جزو سرگرمی من بوده و به آن دلبستگی دارم به سمت نازیبایی کشیده شود حتی اگر از این راه درآمدی هم عایدم نگردد.
تعریف شما از کپی رایت چیست؟
رعایت حقوق کسی که کالایی را که ایده اصلی متعلق به خود اوست را تولید و عرضه میکند.
پس چرا به این حق احترام نمیگذارید؟
خیلی از کاربران با این موضوع موافقند که باید حق کپی رایت در زمینه نرم افزارهای خارجی رعایت شود و خیلیها بر این باورند که رعایت این مسئله لزومی ندارد. این بحث بارها و بارها صورت گرفته و یک بحث طولانی است و موافقین و مخالفین خود را دارد.
نظر شما چیست؟ چرا شما به آن احترام نمیگذارید؟
در حال حاضر در کشور ما شرایط به گونهای است که امکان رعایت کپیرایت نرم افزارهای خارجی مهیا نیست.
این باز هم به همان بحث اول برمیگردد یا همان موضوع فرهنگ سازی. همه قبول دارند که بعضی از نرم افزارهای رایگان بهتر از نرم افزارهای پولی کار میکنند
این مربوط به بحث فرهنگ سازی است و شما در مورد شرایط حال حاضر صحبت میکنید. چرا الان از نرم افزارهای کرک شده استفاده میشود و ما آنها را روی سایت قرار میدهیم. بحث کپی رایت از هر منظر که به آن نگاه شود اصلی است که هر عقل سلیمی بر این باور است که باید رعایت شود. هم از لحاظ اخلاق و هم از لحاظ شرعی و از لحاظ قانونی ما را به این نتیجه میرساند که باید حق کپیرایت رعایت شود ولی ما باید شرایط حال حاضر خودمان را هم در نظر بگیریم که چرا در حال حاضر این مسئله رعایت نمیشود. هم اکنون شرایط به گونهای است که کاربر ایرانی را به سمت استفاده از نرم افزارهای تجاری سوق میدهد. به عنوان مثال در دبیرستانها و هنرستانها و آموزشگاههایی که رایانه آموزش داده میشود، نرم افزارهایی برای تدریس به دانش آموزان انتخاب میشود که تجاری یا پولی هستند و این نیاز را در کابر ایجاد میکند که باید برای رفع نیاز خود آن نرم افزار را تهیه کند. حالا شما به عنوان یک کاربر ایرانی باید این نرم افزار را تهیه کنید. اولا که خیلی از شرکتهای تولید کننده، فروش نرم افزارهای خود را در کشور ایران تحریم کردهاند. صرف نظر از این موضوع و عدم محدودیت فروش برنامه، این بحث پیش میآید که آیا امکان خرید این نرم افزار به صورت آنلاین برای کاربر ایرانی وجود دارد؟ یعنی کاربر ایرانی دارای کارت اعتباری برای خرید از یک فروشگاه خارجی هست؟
اکثر نرم افزارهایی که برای دانلود روی سایتها قرار میگیرد، لایسنس آنها را میتوانیم از این طریق دریافت کنیم ولی باز هم امکان پرداخت آنلاین را نداریم. در مرحله بعد فرض میکنیم از طریق یک واسطه پرداخت آنلاین را انجام دهیم و آن نرم افزار را تهیه کنیم. خیلی از شرکتها محدودیت دیگری قرار دادهاند که خدمات پس از فروش خود را به کابر ایرانی ارائه نمیکنند، به این دلیل که ما در یک کشور تحریم شده زندگی میکنیم و قسمت عمدهای از هزینهای که ما برای خرید نرم افزار متحمل میشویم بابت پشتیبانی آن است. وقتی شما نمیتوانید از خدمات پشتیبانی یک نرم افزار استفاده کنید انگیزهای باقی نمیماند که از آن به صورت قانونی بهره ببرید.
آیا طی این شش سال فعالیت، شرکتی پیدا شده که به دلیل استفاده غیرقانونی از نرم افزار آنها به شما ایمیل بزند و یا از شما شکایت کند و یا از شما بخواهد که آن نرم افزار را از روی سایت خود بردارید؟
این اتفاق در مورد تعدادی از شرکتهای داخلی افتاد. در اوایل فعالیت سایت برخی از مطالب توسط کاربران ارسال میشد و آنها را روی سایت قرار میدادیم که در بین آنها، بعضا نرم افزارهای کرک شده ایرانی هم قرار داشت که بعدا با اطلاع رسانی که از جانب شرکت سازنده انجام میشد ما آن مطلب را از روی سایت حذف میکردیم. در مورد نرم افزارهای خارجی هم این مورد صادق بوده که شرکت سازنده طی ایمیلی اطلاع داده که این نرم افزار متعلق به شرکت ما است و تقاضا داریم آن را از روی سایت خود بردارید که در بعضی از موارد ما ترتیب اثر دادیم.
بعضی از موارد؟ و در موارد دیگر؟ مثلا من ایمیل میزنم که من از فلان شرکت تماس میگیرم، برای مثال نرم افزار Nero را از روی سایت بردارید. جواب شما چیست، دقیقا چه پاسخی میدهید؟
ما اول بررسی میکنیم که آن نرمافزار تا چه حد برای ما و برای کاربران سایت مهم است. ممکن است یک نرم افزار هیچ طرفداری نداشته باشد. مطمئنا این نرم افزار را از روی سایت بر خواهیم داشت ولی اگر یک نرم افزار کاربر پسند و مهم باشد و کاربر ایرانی به آن احتیاج داشته باشد، در این مورد شرمنده شرکت خارجی میشویم!
یک آرزو برای وب فارسی بکنید
آرزو میکنم بتوانیم در وب فارسی یک محصول و یا یک سایت داشته باشیم که فارسی زبانها را با آن بشناسند. ما تا به حال مصرف کننده سرویسها و سایتهای خارجی بودیم. خیلی دوست دارم بتوانیم سایتی داشته باشیم که بتوانیم آن را به بقیه کاربران جهانی عرضه کنیم و این سایت را به عنوان یک سایت ایرانی بشناسند؛ به عنوان یک سرویس.
ایدهای برای این کار دارید؟ تا به حال به این فکر کردهاید که ایدهای که در ذهن دارم را اجرا کنم؟
ایدههای زیادی در ذهنم بوده ولی ترس از این وجود دارد که چون ما در یک کشوری زندگی میکنیم که برای اجرای ایدهها محدودیت داریم، زمانی که آن ایده اجرا شود، توسط سایر هموطنان به سرقت برده شود و یا سرویس خارجی مشابه آن راه اندازی شود و چون ما آنقدر قدرت نداریم که به راحتی قادر باشیم یک سرویس فارسی را به عرصه برسانیم و آن را در جهان مطرح کنیم، خیلی زود توسط یک رقیب خارجی کشته شود.
حرف آخری بخواهید آنرا با خوانندگان این مصاحبه مطرح کنید، چیست؟
من از همه کاربران سایت پیسیدانلود و دوستانی که طی این چند سال به من در اداره سایت کمک کردند و از وبلاگینا به خاطر فرصتی که به من دادند تا در این مصاحبه شرکت کنم تشکر میکنم.
منبع : http://weblogina.com/interview/interview-with-siapouri-p30download/